dinsdag 23 augustus 2011

Help! Mijn kat plast in huis

Één van mijn katten, kan het af en toe niet laten eens een plasje te plegen op de fauteuil in de woonkamer. Nu ben ik eens gaan speuren op internet en heb ik wat informatie kunnen vinden.

Wat kan hiervan de oorzaak zijn ?
- Gezondheidsproblemen: Nierziekte, diabetes, blaasontsteking
- Verlatingsangst: Je bent vaak weg en om het gemis te compenseren laat de kat zijn geur achter
- Territorium gedrag: Op deze manier bakent de kat zijn of haar territorium af
- Verhuizing, andere meubels, inrichting: Er is iets veranderd in het huis waar de kat niet tevreden mee is. Hij of haar laat zijn protest zien door te gaan plassen.
- Problemen met de kattenbak: Sommige katten vinden de kattenbak al snel te vuil, of vinden het vies wanneer meerdere katten naar dezelfde kattenbak gaan. Ook kan de kattenbak te klein zijn, niet goed ruiken of wordt de kattenbakvulling te vaak veranderd van merk.

Wat kun je doen?
Je kunt eerst nagaan of de kat gezondheidsproblemen heeft. Ook kun je valeriaan in de kattenbak doen. Katten vinden dit een lekker geurtje en zullen dus sneller naar de kattenbak toegaan. Veel katten zijn ook dol op chloor, ammoniak en bleekwater. Maak met deze producten dus nooit de plek schoon waar de kat heeft gesproeid/geplast! Ook is het handig om de kat niet te straffen voor zijn daden, hiermee kun je het probleem vergroten.
Het is heel moeilijk om de daadwerkelijke oorzaak te vinden. Zo kun je kattenbakvullingen uitproberen, de kattenbak terugzetten op zijn oorspronkelijke plek of er een kattenbak bijkopen.

black and white cat head

Geen opmerkingen:

Een reactie posten